CMZ і NSK: 25 років технологічної співпраці

  • Автор : Автопромпідшипник
  • 22 березня 2023

Всесвітньо відомий іспанський виробник токарних верстатів CMZ святкує 25 років технологічної співпраці з концерном NSK, що спеціалізується на лінійному русі та підшипниках. Верстати компанії містять інновації NSK, зокрема шліфовані кулькові гвинти, лінійні напрямні та надточні підшипники. Це постійне партнерство допомагає утримувати позиції лідерства CMZ в Європі: компанія експортує понад 80% своєї продукції завдяки високій продуктивності та ефективності токарних верстатів.

CMZ — це сімейний бізнес і технологічний лідер у виробництві токарних верстатів, історія іспанської компанії налічує понад 75 років. Протягом останніх трьох десятиліть технологічна еволюція компанії тривала завдяки партнерству з преміальними постачальниками, такими як NSK, і тепер компанія виробляє понад 500 верстатів на рік.

Співпраця між CMZ і NSK почалася в 1996 році з токарного верстата серії TBI. Ця машина була першою, на якій використовувалися кулькові гвинти NSK, які забезпечували зовнішню рециркуляцію кульок і численні інші функції, адаптовані до верстатів. 

У 2000 році CMZ випустила токарний верстат серії TL, що стало значним технологічним кроком уперед завдяки, з одного боку, технології револьверної головки.

Щоб збільшити жорсткість і досягти компактної конструкції, компанія почала використовувати дворядні циліндричні роликові підшипники NSK разом з радіально-упорними кульковими підшипниками BTR для поглинання осьових навантажень. Це рішення стало дуже корисним кроком уперед, забезпечивши високу продуктивність на високій швидкості.

Двошпиндельні токарні верстати CMZ TTL використовують роликові лінійні напрямні серії NSK RA для полегшення руху між револьверними головками та головками шпинделя. Компанія NSK розробила свою високопродуктивну серію роликових підшипників ROBUST BAR і BTR спеціально для токарних верстатів останнього покоління, які повинні забезпечувати максимальну продуктивність з мінімальними температурними коливаннями для досягнення високої точності. Ці підшипники доступні з кутами контакту 30º або 40º і можуть включати керамічні елементи кочення для застосувань, які вимагають вищих швидкостей.

Ще одна інновація на користь CMZ — це кулькові гвинти NSK з охолодженням гайки, які встановлюють нові стандарти точності та швидкості верстатів. 

Серед останніх верстатів CMZ, представлених на ринку, є двошпиндельний токарний верстат з ЧПУ серії TTL, це модель, яка демонструє успішну співпрацю між CMZ і NSK. Високопродуктивна модель TTL використовує роликові лінійні напрямні серії NSK RA, спеціально скомпоновані для комбінування рухів між револьверними головками та головками шпинделя, при цьому потужність забезпечується синхронними двигунами. Тут компанія NSK розробила набір лінійних напрямних, щоб включити новаторську систему змащування K1, яка застосовує мастило протягом усього терміну експлуатації машини, перетворюючи її на стійке та екологічно чисте рішення, яке відповідає очікуванням CMZ. Компанія виробляє близько 100 токарних верстатів серії TTL щороку.

CMZ постійно впроваджує інновації. Наприклад, оцифрування є ще одним проектом, у якому компанія NSK активно бере участь. Екологічність також є пріоритетом, особливо щодо споживання нафти. Рішення NSK включають системи захисту та змащування, які ніколи не потребують заміни, що призводить до значного зниження споживання мастила. Відповідно, CMZ і NSK обговорюють різні рішення для мінімізації відходів в новітніх конструкціях токарних верстатів компанії.

Японська корпорація NSK (Nippon Seiko Kabushiki Kaisha), лідер з виробництва підшипників та інших деталей машин, застосовує технології, розроблені протягом столітньої історії компанії. За даними 2015 року група NSK Group налічує 31 тисячу співробітників, 213 підприємств та представництв у 30 країнах світу та виробляє 2,2 мільярди підшипників на рік. За даними на березень 2016 року, оборот NSK склав 975 мільярдів ієн. У 1963 році відкрилася перша філія NSK у Європі: у німецькому місті Дюссельдорф. У 1976 році запущено перший європейський завод у Петерлі (Великобританія). NSK Europe налічує 3500 працівників.
Підготовлено за матеріалами Bearing-news