Електромобільний транспорт ZF підкоряє ринок США

  • Автор : Автопромпідшипник
  • 11 січня 2023

На світовій виставці споживчої електроніки CES 2023, яка відбулася у Лас-Вегасі з 5 по 9 січня, компанія ZF представила свій шаттл нового покоління для автономного водіння в міських умовах і змішаному русі. Для нового покоління шаттлів ZF оголошує про стратегічне партнерство з американським постачальником послуг мобільності Beep, Inc. Угода спрямована на поставку кількох тисяч шаттлів клієнтам протягом найближчих років, поєднуючи автономний транспорт ZF із послугами мобільності та платформою керування послугами Beep.

«Щоб зменшити викиди, пов’язані з дорожнім рухом у містах, необхідно скоротити кількість моторизованого індивідуального транспорту та одночасно розширити використання стійкого, ефективного, комфортного і доступного транспорту», — прокоментував Торстен Голлевскі, виконавчий віце-президент підрозділу Autonomous Mobility Systems ZF.

Новий шаттл оснащений найсучаснішою сенсорною технологією, що складається з лідара, радара, камери та аудіосистем, які забезпечують точне відображення навколишнього середовища. Ці технології доповнюються іншими технологіями, наприклад платформою зв’язку ZF ProConnect, яка забезпечує зв’язок з інфраструктурою та хмарою, а також суперкомп’ютером ZF ProAI, де збираються дані.

Віртуальний водій — програмне забезпечення ZF AD — обробляє ці великі обсяги інформації, створює стратегії безпечного водіння за допомогою штучного інтелекту та передає їх як вхідні дані до бортових приводів. Віртуальний водій замінює людину-водія і таким чином робить зайвими кермо та педаль гальма. Система розроблена з резервуванням, щоб повна функціональність і працездатність транспортних засобів були високонадійними. Таким чином, блоки ProConnect і ProAI в шаттлі працюють разом, щоб керувати Віртуальним водієм ZF. Усі компоненти та системи ZF відповідають високим вимогам безпеки та якості автомобільної промисловості і чинним стандартам кібербезпеки.

З можливістю вибору ємності акумулятора від 50 до 100 кВт-год шаттл нового покоління може подолати до 80 миль у чисто електричному режимі з максимальною швидкістю спочатку 25 миль/год, а згодом — 50 миль/год. Шаттл пропонує загальну місткість 22 пасажирів, включно з пасажирами з обмеженими можливостями.

Автономні транспортні засоби ZF можуть курсувати за визначеними маршрутами 24 години на добу, 7 днів на тиждень.

Компанія Beep зі штаб-квартирою в Лейк-Нона, штат Флорида, надає транспортні послуги нового покоління, спеціалізуючись на плануванні, розгортанні та управлінні вдосконаленими автономними шаттлами як для приватних, так і для державних спільнот по всій території США. Компанія безпечно випробовує автономні шаттли більше трьох років, напрацювавши понад 100 000 годин у дорозі, і керує найбільшою та найдовшою приватною мережею автономної мобільності в США в Лейк-Нона, штат Флорида.

«Ми раді співпрацювати з ZF, щоб вивести нове покоління шаттлів ZF на ринок Сполучених Штатів», — сказав Джо Мой, головний виконавчий директор Beep.

Як технологічний лідер, ZF розглядає себе не лише як постачальника шаттлів, а й як партнера протягом усього життєвого циклу своїх шаттлів. Таким чином, партнерство також включає комплексне сервісне обслуговування для забезпечення безперебійної роботи та максимального збільшення часу безвідмовної роботи шаттлів.

«Що стосується обслуговування, клієнти можуть покластися на глобальну мережу ZF із 20 000 партнерами по всьому світу. Лише в Північній Америці ми маємо 3 000 технічних партнерів, тому підтримка наших клієнтів завжди є пріоритетом», — підкреслює Марко Нойбольд, віце-президент відділу промислового післяпродажного обслуговування та автономної мобільності ZF.

Крім того, дочірня компанія ZF Mobility Solutions надає повну екосистему для автономних транспортних систем: починаючи з індивідуальних консультацій, планування маршрутів руху, до консультацій щодо необхідної інфраструктури, а також зарядки та керування автопарком. Ці послуги можна інтегрувати в існуючі системи та сприяти підвищенню ефективності роботи.

ZF Friedrichshafen AG — найбільший автомобільний концерн Німеччини. Товарообіг концерну в 2003 році становив 8,9 млрд євро, що дозволило йому посісти третє місце в рейтингу найбільших постачальників автомобільної промисловості Німеччини. У 2010 році товарообіг ZF досяг 12,9 млрд євро, а чисельність працівників — 64,6 тис. осіб. ZF входить до числа 15 найбільших постачальників автомобільної промисловості у світі.
Фото: ZF