igus представляє два нові матеріали для підшипників

  • Автор : Автопромпідшипник
  • 19 червня 2023

У виробництві акумуляторів для автомобільної промисловості, у хімічній та напівпровідниковій промисловості машини та системи повинні витримувати температуру вище 100°C і вплив агресивних хімічних речовин. Щоб підвищити надійність обладнання та зменшити потреби в технічному обслуговуванні, виробник полімерів igus розробив радіальний кульковий підшипник xiros A500, який не потребує змащення, спеціально для хімічної та температурної стійкості. Щоб запропонувати клієнтам ще більше рішень, igus додає два нові матеріали до свого асортименту кулькових підшипників для використання при високих температурах. Тепер користувачі також мають доступ до матеріалу клітки xirodur F500 і кульок з оксиду цирконію.

Умови використання в хімічній та напівпровідниковій промисловості призводять до частої заміни таких компонентів, як кулькові підшипники. Ризик пошкоджння матеріалу, що призводить до дорогих простоїв обладнання, завжди присутній. «Збільшення запитів клієнтів щодо особливо довговічного рішення спонукало нас використати нові матеріали для виготовлення нашого перевіреного полімерного кулькового підшипника xiros A500. Наприклад, вони витримують особливі вимоги хімічної промисловості та виробництва напівпровідників і акумуляторів в автомобільній промисловості, — сказав Маркус Семсрот, керівник бізнес-підрозділу підшипників з полімеру xiros компанії igus. — Саме тому ми тепер пропонуємо клієнтам ще більше варіантів, коли вони вибирають правильний матеріал для сепараторів та кульок підшипників для свого застосування».

Внутрішнє та зовнішнє кільця радіальних кулькових підшипників виготовлені з перевіреного високоякісного пластику xirodur A500. На додаток до кульок із нержавіючої сталі та скла, igus тепер пропонує керамічні кульки з оксиду цирконію, також відомі як керамічна сталь. Перевагою є те, що керамічні кульки майже не піддаються руйнуванню. Вони характеризуються надзвичайною міцністю, високою стійкістю до розриву та низьким рівнем стирання. Вони також мають високу стійкість до термічного удару.

«Ми також розробили новий високотемпературний матеріал для виготолення сепараторів: xirodur F500. В основі його лежить наш матеріал iglidur J3, який був розроблений для стандартних температур і вже довів свою зносостійкість», — сказав Семсрот. Сепаратор з F500 не тільки дозволяє кульковим підшипникам без мастила витримувати тривалу температуру 150°C, але й робить їх стійкими до багатьох хімічних речовин. Однак це ще не все: кулькопідшипники xiros перевіряються на різних випробувальних стендах у власній лабораторії іgus. Випробування показують, що посилений матеріал сепаратора xirodur F500 забезпечує на 50% довший термін служби, ніж сепаратори кулькових підшипників A500. Оскільки кулькові підшипники xiros виготовлені з високоякісної пластмаси, вони також на 50% легші за звичайні кулькові підшипники з нержавіючої сталі. Тверді мастила, інтегровані в полімери, забезпечують гігієнічну суху роботу з низьким коефіцієнтом тертя без обслуговування або жодної краплі мастила. «Кульковий підшипник A500 з керамічними кульками або новий сепаратор дає користувачам ідеальне рішення для підшипників, яке надійно працює навіть в агресивних і гарячих середовищах у хімічній і напівпровідниковій промисловості. Користувачі отримують вигоду від набагато довших циклів обслуговування та більшої надійності», — прокоментував Семсрот.

Компанія igus®, розробник полімерів та спеціаліст у галузі пластикових підшипників, заснована в 1964 році Гюнтером Блазе в Кельні-Мюльхаймі. Перші двадцять років компанія постачала складні компоненти, що виготовляються з полімерів. У 1983 році Франк Блазе запатентував лінійку продукції Energy Chain Systems і почав випуск пластикових підшипників. Зараз компанія дає роботу 2950 співробітникам, має філії у 35 країнах світу та партнерські компанії у 80 країнах. Щорічно компанія випускає від 1500 до 2500 нових продуктів.
Фото: igus