NSK передбачає довший термін служби підшипників

  • Автор : Автопромпідшипник
  • 27 січня 2024

NSK стала першою компанією за 60 років, яка зробила значний прорив у методах розрахунку ресурсу підшипників, допомагаючи кінцевим користувачам підвищити продуктивність і покращити захист навколишнього середовища.
Основні формули, які використовуються для розрахунку терміну служби підшипників, більш-менш такі ж, як ті, що визначені у звіті 1962 року Міжнародної федерації національних асоціацій стандартизації (ISA), попередниці Міжнародної організації зі стандартизації (ISO). У 2023 році, понад шість десятиліть потому, концерн NSK дізнався ще кілька речей про обчислення та прогнозування терміну служби підшипників, тому вирішив переглянути методи оцінювання цього критичного параметра.

Проект розпочався приблизно 20 років тому, коли компанія NSK помітила зростаючий розрив між терміном служби підшипників, розрахованим за стандартом ISO, і фактичним терміном служби підшипників, підтвердженим випробуванням на витривалість. Розпочалося більш детальне дослідження. Концерн NSK підтвердив, що термін служби підшипників приблизно в 20 разів перевищує термін служби, очікуваний згідно зі стандартами ISO. Зараз, у 2024 році, термін служби підшипників NSK може бути більш ніж у 50 разів довший. Довший термін служби підшипників корисний для підвищення ефективності виробництва та захисту навколишнього середовища за рахунок зменшення частоти заміни підшипників та кількості відходів.

Дослідження NSK показали, що в умовах якісного змащування склад і якість (кількість домішок) сталі підшипника є більш точним показником для прогнозування того, як довго прослужить підшипник. Компанія продовжила свої дослідження і зробила висновок, що метод оцінювання, заснований на механіці руйнування, може дати точніші результати.

Інноваційна співпраця між NSK та Університетом Кюсю привела до створення кількісного методу оцінювання, який міг би визначити, які фактори впливають на процес утворення тріщин у матеріалі. Шляхом поєднання нового методу з ультразвуковою технікою випробування, яка сканує неметалічні вкраплення у великому об’ємі сталі, фахівці NSK виявили, що можуть прогнозувати термін служби своїх підшипників з набагато більшою точністю.
Із запровадженням методу ультразвукового контролю Micro-UT сьогодні можна перевірити більш ніж у 3000 разів більший об’єм сталі порівняно зі звичайними методами з використанням мікроскопа лише за 20% часу. NSK вже має ці інноваційні системи в своїх технологічних центрах по всьому світу.

В поточному каталозі продукції компанії представлена дуже велика кількість типів підшипників, різноманітні області застосування та умови використання замовниками. Щоб клієнти могли впевнено використовувати підшипники NSK, компанія переглядає основні показники динамічного навантаження з урахуванням відповідного запасу міцності. Клієнти можуть бути впевнені, що процес оновлення відбуватиметься на основі добре вивченої методології, підкріпленої емпіричними даними. 

Японська корпорація NSK (Nippon Seiko Kabushiki Kaisha), лідер з виробництва підшипників та інших деталей машин, застосовує технології, розроблені протягом столітньої історії компанії. За даними 2015 року група NSK Group налічує 31 тисячу співробітників, 213 підприємств та представництв у 30 країнах світу та виробляє 2,2 мільярди підшипників на рік. За даними на березень 2016 року, оборот NSK склав 975 мільярдів ієн. У 1963 році відкрилася перша філія NSK у Європі: у німецькому місті Дюссельдорф. У 1976 році запущено перший європейський завод у Петерлі (Великобританія). NSK Europe налічує 3500 працівників.
Фото: Wikipedia