Підшипник NSK для ефективної стоматології

  • Автор : Автопромпідшипник
  • 21 листопада 2022

Корпорація NSK розробила інноваційний підшипник QuickStopBearing™ для стоматологічних наконечників із пневматичним приводом, який може підвищити ефективність лікування та безпеку стоматологічних інструментів.

Наконечники з повітряною турбіною широко використовуються в стоматології для різних операцій із зубами та пломбами (свердління, шліфування тощо). Наконечник може обертатися з неймовірною швидкістю до 400 000 об/хв. При цьому робоча частина інструменту (стоматологічний бір) має повністю зупинитися, перш ніж він буде вилучений з рота, щоб не травмувати пацієнта. Звичайні наконечники зупиняються протягом кількох секунд, протягом яких наконечник не можна вийняти, що знижує ефективність лікування стоматолога. Коли подача повітря припиняється, негативний тиск усередині головки наконечника викликає зворотне всмоктування, при якому речовини і рідини у роті всмоктуються в інструмент. Щоб зменшити зворотне всмоктування та скоротити час зупинки інструментів, деякі виробники наконечників додали гальмівну конструкцію. Однак складність конструкції гальма призводить до зниження надійності та терміну служби цього вузла, частіших замін і, як наслідок, вищих витрат стоматологічних клінік.

Компанія NSK вже кілька десятиліть займається розробкою та виробництвом мініатюрних підшипників для медичного обладнання та, зокрема, для стоматології. Інноваційною розробкою став підшипник QuickStopBearing™. Він має спеціальне гумове ущільнення, яке відкривається і закривається в залежності від того, проходить повітря через підшипник чи ні. Коли подача повітря в наконечник увімкнена, гумове ущільнення відкривається, і підшипник може обертатися зі швидкістю до 400 000 об/хв. Коли подача повітря припиняється, гумове ущільнення підшипника входить у безпосередній контакт із внутрішнім кільцем, яке за частки секунди зупиняє інерційне обертання та герметизує підшипник, запобігаючи зворотному всмоктуванню.

Важливо, що підшипник QuickStopBearing взаємозамінний із стандартними підшипниками наконечника багатьох провідних виробників стоматологічного обладнання. Отже, функції швидкої зупинки та захисту від зворотного всмоктування можна реалізувати просто замінивши підшипник в існуючому наконечнику.

За планами NSK, до 2030 року обсяг продажів підшипників QuickStopBearing™ має досягти 500 мільйонів ієн.

Японська корпорація NSK (Nippon Seiko Kabushiki Kaisha), лідер з виробництва підшипників та інших деталей машин, застосовує технології, розроблені протягом столітньої історії компанії. За даними 2015 року група NSK Group налічує 31 тисячу співробітників, 213 підприємств та представництв у 30 країнах світу та виробляє 2,2 мільярди підшипників на рік. За даними на березень 2016 року, оборот NSK склав 975 мільярдів ієн. У 1963 році відкрилася перша філія NSK у Європі: у німецькому місті Дюссельдорф. У 1976 році запущено перший європейський завод у Петерлі (Великобританія). NSK Europe налічує 3500 працівників.
Фото: NSK