Ракета з підшипниками NTN успішно запущена в Японії

  • Автор : Автопромпідшипник
  • 23 лютого 2024

Корпорація NTN виробила і надала всі підшипники для турбонасосів двигуна для другої ракети-носія H3 (H3TF2: тестовий політ № 2), запущеної з космічного центру Танегасіма в Японії о 9:22:55 (JST) 17 лютого.

Турбонасоси ракети подають паливо з рідкого водню і окислювач з рідкого кисню в камеру згоряння двигуна шляхом обертання внутрішньої крильчатки на високій швидкості. Підшипники, які використовуються в крильчатці, підтримують надвисоку швидкість обертання. Загальні мастила замерзають при кріогенних температурах, тому підшипники використовують запатентовану тверду мастильну речовину NTN, яка демонструє ефективність змащування навіть при кріогенних температурах. Крім того, у підшипниках також використовується високоміцний фіксатор із армованого скловолокна.

Двигун ракети-носія H3 має вищу рушійну силу, ніж двигун попередньої моделі ракети-носія H-IIA, щоб можна було запускати супутники різних розмірів. Таким чином, кожен компонент повинен мати високу жорсткість, а підшипники для турбонасосів H3 Launch Vehicle також розроблені таким чином, щоб мати більші діаметри. NTN використовує для підшипників тіла кочення (кульки) з кераміки. Це перший випадок застосування керамічних кульок для комерційних ракет, вироблених в Японії. Використання керамічних кульок, які є легшими, ніж кульки, виготовлені з металу, забезпечує високу швидкість обертання.

NTN протягом багатьох років постачає підшипники для низки ракет, вироблених у Японії, включаючи «Ракету-носій H-I», запущену в 1986 році, «Ракету-носій H-II» і «Ракету-носій H-IIA». Оскільки продукція NTN також високо оцінюється в галузі авіації, NTN постачає підшипники великим світовим виробникам реактивних двигунів.

NTN продовжуватиме сприяти розвитку аерокосмічної галузі, розробляючи та пропонуючи високоякісні продукти, які використовуються в космічній галузі. Компанія NTN розпочала свою діяльність в аерокосмічній сфері у 1986 році, коли побудувала перший в Японії завод виключно для виробництва аерокосмічних підшипників (Kuwana Works, префектура Міе). 

Корпорація NTN, заснована в 1918 році, є одним із найбільших виробників підшипників у Японії, поступаючись лише одному конкуренту — NSK Limited. Група NTN-SNR щорічно виробляє близько 100 мільйонів конічних роликопідшипників, пропонує повний асортимент підшипників метричних та дюймових розмірів із виробничих майданчиків у Європі та Японії. Щорічний оборот корпорації становить майже 5 мільярдів євро. У компанії працюють 23 000 осіб у філіях та представництвах по всьому світу. У Європі дочірня компанія NTN Europe працює на всіх промислових, автомобільних та аерокосмічних ринках. NTN Europe має науково-дослідний центр і 15 виробничих майданчиків у Європі, де працюють близько 6500 співробітників. На кінець березня 2022 року річний оборот NTN Europe склав 1,1 мільярда євро.
Фото: NTN