Рука допомоги: Інноваційна розробка NSK

  • Автор : Автопромпідшипник
  • 19 грудня 2023

NSK Ltd. і Німецький аерокосмічний центр розробили роботизовану ручну систему, яка сприятиме автоматизації завдань, які потребують ручного виконання, особливо в сфері послуг.

Розробники пропонують концепцію універсальної роботизованої руки, що складається з окремих модулів пальців, вперше в галузі. Поєднуючи універсальність і доступність, цей продукт має на меті зробити внесок в автоматизацію ручної роботи, коли потрібно оперувати широким спектром об’єктів.

Працюючий прототип був показаний на Міжнародній виставці робототехніки у Токіо в 2023 році.

У багатьох країнах є значна нестача робочої сили в багатьох галузях промисловості, і впровадження роботів для ручної роботи розглядається як ключове рішення. Важливим фактором є те, що вартість роботизованих рук, які можуть брати лише один тип або розмір об’єктів, низька, тоді як роботизовані руки, які можуть переміщувати різноманітні об’єкти, надзвичайно дорогі.

Розробники представили роботизовану ручну систему з модулями пальців, які можна змінювати відповідно до варіанту використання. Індивідуальні модулі пальців дозволяють створювати руки з мінімальною конфігурацією, необхідною для задоволення потреб клієнта. Можна створити руку, яка тримає лише стандартизовані предмети, або руку, яка тримає різноманітні предмети.

Обмежуючи виробництво окремими пальцевими модулями, виробники прагнуть досягти низької собівартості одиниці за рахунок масового виробництва.

Плавний рух і обержне захоплення різноманітних об’єктів досягнуто завдяки спільній розробці із застосуванням технології дротового приводу Німецького аерокосмічного центру.
Фірмовий знімний магнітний механізм NSK дозволяє легко змінювати розташування пальцевих модулів, просто потягнувши важіль для приєднання або від’єднання.
Використовуючи технологію NSK Digital Twin, фахівці розробили алгоритм для оптимізації розміщення пальцевих модулів відповідно до розміру та форми об’єкта.

Виробники планують розпочати польові випробування у 2024 році та запустити продукт у масове виробництво у 2026 році.

Японська корпорація NSK (Nippon Seiko Kabushiki Kaisha), лідер з виробництва підшипників та інших деталей машин, застосовує технології, розроблені протягом столітньої історії компанії. За даними 2015 року група NSK Group налічує 31 тисячу співробітників, 213 підприємств та представництв у 30 країнах світу та виробляє 2,2 мільярди підшипників на рік. За даними на березень 2016 року, оборот NSK склав 975 мільярдів ієн. У 1963 році відкрилася перша філія NSK у Європі: у німецькому місті Дюссельдорф. У 1976 році запущено перший європейський завод у Петерлі (Великобританія). NSK Europe налічує 3500 працівників.
Фото: NSK