Schaeffler і VDL Groep виведуть безпілотні шатли на дороги Європи

  • Автор : Автопромпідшипник
  • 9 вересня 2023

Schaeffler і VDL Groep спільно вивчають можливість розробки та виробництва нового покоління безпілотних шаттлів для громадського транспорту. Дві сімейні компанії продемонстрували перші розробки, а також усі відповідні технології автомобільної електрифікації та рульового керування на виставці IAA Mobility у Мюнхені. Виробники мають намір об’єднати свої технологічні компетенції та досвід у системній інженерії, розробці, виробництві та громадському транспорті. Для цієї прогресивної та інноваційної концепції мобільності Schaeffler і VDL Groep співпрацюватимуть з Mobileye, яка забезпечить транспортні засоби системами автономного водіння. Наразі обидва партнери ведуть переговори з органами громадського транспорту та операторами щодо початку пілотних проектів. Відповідно до дорожньої карти, тестування транспортних засобів на вулицях, швидше за все, стане можливим з 2025 року. Очікується, що в найближчі роки попит на послуги безпілотного трансферу зросте, особливо в багатьох великих містах Європи, Північної Америки та частини Азії. Заплановане стратегічне співробітництво між Schaeffler і VDL підкреслює важливість залучення до цих розробок на ранній стадії. 

Клаус Розенфельд, генеральний директор Schaeffler AG, сказав: «Безпілотні транспортні шатли стануть невід’ємними елементами сучасних екосистем мобільності. Ми в Schaeffler хочемо підтримувати процес найкращими системними розробками, а також інноваційними автомобільними технологіями. Ця мета найкраще реалізується з сильними партнерами. Ми дуже раді об’єднатися з VDL Groep і Mobileye».

Віллем ван дер Легте, президент і генеральний директор VDL Groep, сказав: «Автономні шатли відіграватимуть важливу роль у наших майбутніх потребах у мобільності. Ця концепція транспортного засобу ідеально вписується в наше мобільне рішення, яке охоплює дизайн, електрифікацію, підключення, автономність і послуги».

VDL Groep лідирує як новатор у таких сферах, як виробництво автобусів і автомобілів, і є лідером у Європі в електрифікації важких транспортних засобів. Schaeffler є провідним світовим постачальником систем і компонентів для електрифікованих силових агрегатів, а також інноваційних систем рульового керування. Платформа Mobileye Drive, розроблена для транспортних засобів-шаттлів, забезпечує автономне водіння за допомогою спеціально розроблених процесорів EyeQ, резервних систем датчиків камер кругового огляду, лідарів/радарів, а також картографічних рішень. Йоганн Юнгвірт, старший віце-президент відділу автономних транспортних засобів у Mobileye, прокоментував: «Повний потенціал автономної мобільності для покращення наших спільнот можна реалізувати, лише якщо технології безпечні, доступні та масштабовані. Працюючи з Schaeffler і VDL Groep, ми маємо вірну стратегію та круті команди, щоб зробити мобільність як послугу реальністю в найближчому майбутньому».

Німеччина планує стати першою країною, де працюватимуть нещодавно розроблені та виготовлені шаттли, завдяки тому, що вона є першою країною в Європі, яка схвалила рівень SAE 4 для використання на дорогах загального користування.

Schaeffler і VDL має намір розробляти та будувати шатли для операторів громадського транспорту, які керуватимуть транспортними засобами в рамках комплексної екосистеми. Компанії вже почали переговори з операторами щодо придбання пілотних проектів з наміром перевірити концепцію та створити масштабовану екосистему з відкритими інтерфейсами. Цільові обсяги виробництва залежатимуть від досяжних продажів, але, за прогнозами, вони вироблятимуть кілька тисяч автомобілів на рік, починаючи з 2030 року. Виробництво планується здійснювати в Інноваційному центрі мобільності VDL у Борні (Нідерланди).

Концерн Schaeffler Group займає провідне місце в автомобілебудуванні, промисловості і авіакосмонавтиці завдяки своїм відомим маркам INA, FAG і LuK. Концерн пропонує понад 40 тисяч найменувань продукції масового виробництва під торговими марками INA і FAG, які використовуються більш ніж в 60 секторах промисловості.
Наріжним каменем групи стала компанія INA, яку заснували брати Вільгельм і Георг Шеффлер в 1946 році в німецькому місті Херцогенаурах. Успіх до компанії прийшов в 1949 році після того як Георг Шеффлер розробив сепаратор голчастого роликопідшипника.
У 2015 році продажі групи склали понад 13 мільярдів євро. Група дає роботу 84 тисячам співробітників в 200 компаніях в 50 країнах світу.
Підготовлено за матеріалами Schaeffler