Перший у світі екологічний завод для виробництва водню запрацював у Швеції

  • Автор : Автопромпідшипник
  • 27 вересня 2023

Провідний європейський виробник сталі, включно з підшипниковою сталлю, та один із найбільших переробників сталі в скандинавських країнах Ovako урочисто відкрив першу в світі установку для виробництва невикопного водню для нагріву сталі перед прокаткою. З новим об’єктом у Хофорсі починається нова глава в історії шведської сталеливарної промисловості зі значним потенціалом глобального скорочення викидів. Прем'єр-міністр Ульф Крістерссон урочисто відкрив об’єкт.

«Швеція зараз є центром революції у виробництві сталі без використання викопних палив. Те, що Ovako робить тут сьогодні, є вирішальним кроком. Це екологічний перехід у діях, а не просто на словах», — заявив прем’єр-міністр Ульф Крістерссон під час вступної промови.

Історично склалося так, що нагрівання сталі потребувало значної кількості викопного палива. Новий завод Ovako є першим у світі об’єктом, який виробляє невикопний водень для нагріву сталі перед прокаткою, що майже усуває викиди на цьому етапі виробництва. Невикопний водень використовується для нагрівання сталі на сусідніх прокатних станах, а також для заправки вантажівок, що працюють на паливних елементах. Надлишок тепла також можна використовувати в мережах централізованого теплопостачання.

На заході також були присутні посол Японії Масакі Ноке та ключові особи з партнерських компаній Ovako.

«Завдяки таким партнерам, як Volvo Group, Hitachi Energy, H2 Green Steel і Nel Hydrogen, водневий завод у Хофорсі матиме велике значення з першого дня роботи», — сказав Маркус Хедблом, президент і генеральний директор Ovako Group.

Тобіас Ханссон, керуючий директор Hitachi Energy у Швеції, прокоментував: «Ми в Hitachi Energy надзвичайно пишаємося тим, що внесли свій внесок у цю важливу віху на шляху до більш стійкої сталеливарної промисловості, запропонувавши модульне рішення eHouse для електрифікації електролізерів».

Водневий завод Ovako є першим у світі об’єктом для виробництва невикопного водню для нагрівання сталі перед прокаткою. Він має електролізер, який пропускає електроенергію через воду, щоб розділити її на водень і кисень, які потім можна використовувати як паливо. Станція потужністю 20 МВт виробляє 3880 кубічних метрів водню на годину, а також виробляє кисень.

Інвестиції в розмірі близько 180 мільйонів шведських крон підтримано Шведським енергетичним агентством.
До 2030 року планується використовувати місцеве виробництво водню на всіх заводах Ovako, де прокатують сталь.

Ovako — найбільший європейський виробник конструкційної сталі для підшипникової, транспортної та обробної промисловості. Штаб-квартира компанії знаходиться в Стокгольмі, Швеція. Більшість сталеливарних підприємств Ovako розташовані у Швеції та Фінляндії. Крім того, виробництво налагоджено у Франції, Голландії та Італії. З 2018 року Ovako є власністю Nippon Steel Corporation. У компанії працює понад 4000 осіб. Щороку майже 2 млн. т низьколегованої та вуглецевої сталі поставляється у вигляді прутків, катанки, труб та кілець на підприємства Європи.
Підготовлено за матеріалами BearingNews