Екологічність у дії: igus успішно випробовує пластикові підшипники з дерев’яними валами

  • Автор : Автопромпідшипник
  • 3 липня 2023

Спеціаліст з полімерів igus дослідив ідею поєднання пластику і деревини у нещодавньому проектному дослідженні та випробував поведінку своїх пластикових лінійних підшипників на тертя та зношування на різноманітній деревині, і результат вражає. Підшипник ковзання drylin econ J4 продемонстрував свою виняткову сумісність з різними породами деревини, відкриваючи нові можливості для виробників меблів та інженерів-конструкторів при виборі матеріалів.

Підшипник Iglidur J4 на 97 відсотків складається з повторно гранульованого полімерного матеріалу і має викиди CO2 щонайменше на 60 відсотків менше, ніж стандартний підшипник. Це економічно ефективний лінійний підшипник ковзання, що працює в сухому режимі, з великими контактними поверхнями, і вже зарекомендував себе як зносостійкий на м’яких валах, таких як алюміній і вуглецеве волокно. Тепер до списку додається новий матеріал: дерево.

Ларс Фенгер, розробник продукту в igus GmbH, пояснив ідею: «Ми намагалися продумати нашу концепцію сталого розвитку. Ми роками працюємо з вторинною сировиною в наших високоефективних полімерних виробів, що не потребують обслуговування. Ми запитали, як ми можемо замінити матеріал валу стійким рішенням, і дерево було очевидним вибором».
Рішення igus надає замовнику безметалеву, легку, економічно ефективну лінійну напрямну. Випробування на міцність на згин спочатку проводилися на різних типах деревини, щоб визначити потрібний тип деревини з різноманітного асортименту.
«Потім ми випробували різні лінійні підшипники ковзання на дерев’яних валах і порівняли їх з даними, отриманими на сталевих валах. Ми використовували те саме тестове обладнання та однакові умови. Результат отримали дивовижний», — сказав Ларс Фенгер.

Випробування проводилися у власній лабораторії igus площею 3800 квадратних метрів у Кельні. Коефіцієнти зносу, визначені для iglidur J4 з дерев'яними валами, лише незначно відрізнялися від таких для сталі та алюмінію. Коефіцієнти тертя показали, що дерев'яні вали з дерев'яними підшипниками швидко виходять з ладу без мастила. У той же час вкладиш з iglidur J4 може допомогти знизити опір зсуву на тривалий час і зробити це практично безшумно.
Оскільки деревина є робочим матеріалом, який змінюється залежно від температури та вологості, застосування слід перевіряти заздалегідь, у тому числі в лабораторії igus. Але його рекомендується використовувати скрізь, де умови навколишнього середовища залишаються незмінними, наприклад, при дизайні інтер’єру невеликих житлових приміщень або меблів. Багато клієнтів igus уже використовують пластикові підшипники ковзання в поєднанні з деревом. Важливою причиною цього є легке складання та розбирання вкладишів, що дозволяє без проблем розділяти матеріали в кінці життєвого циклу продукту.

Компанія igus®, розробник полімерів та спеціаліст у галузі пластикових підшипників, заснована в 1964 році Гюнтером Блазе в Кельні-Мюльхаймі. Перші двадцять років компанія постачала складні компоненти, що виготовляються з полімерів. У 1983 році Франк Блазе запатентував лінійку продукції Energy Chain Systems і почав випуск пластикових підшипників. Зараз компанія дає роботу 2950 співробітникам, має філії у 35 країнах світу та партнерські компанії у 80 країнах. Щорічно компанія випускає від 1500 до 2500 нових продуктів.
Фото: igus